Canal de vídeo

En aquest espai es poden visualitzar tots els vídeos vinculats a la 23a edició del Mercat Audiovisual de Catalunya. Hi trobaràs les sessions streaming del mateix dia del certamen, d’altres de preenregistrades –que corresponen a les MAC Sessió– i vídeos promocionals i informatius sobre el MAC 2022, així com de l’edició anterior, MAC 2021.


PRESENTACIÓ DE LA NOVA OTT DELS MITJANS LOCALS

La nova plataforma OTT de la Xarxa per distribuir continguts audiovisuals de proximitat s'estrenarà l'últim trimestre del 2022. El projecte adapta un sector en profunda transformació als nous models de consum i explotació. Un repte d'envergadura que s'afronta amb la participació de la televisió i la ràdio de proximitat per assegurar el seu futur.
COMUNICACIÓ AUDIOVISUAL I SORTIDES PROFESSIONALS. TRES VISIONS

Taula rodona sobre les sortides professionals que ofereixen els estudis de comunicació audiovisual en aquest món socialment i tecnològica tan canviant.

Tres ponents de diferents àmbits: universitari, producció i tecnològic, exposaran i debatran sobre com veuen en el present i el futur de les professions en la indústria audiovisual.
NOUS FORMATS PUBLICITARIS AUDIOVISUALS

Els esdeveniments que hem viscut en els dos últims dos anys han provocat una forta acceleració de canvis que, en un altre context, haurien tardat més a produir-se.

Avui el teletreball és ja una normalitat i les noves tecnologies són accessibles a un major nombre de persones. Aquesta situació ha fet que el panorama dels mitjans publicitaris hagi canviat bruscament. En dos anys les OTT han revolucionat el món de la televisió, el consum de la televisió lineal, el consum digital... tot s'ha precipitat d'una manera més ràpida i intensa que no pas esperàvem.
NOU ENTRETENIMENT SONOR: LA POSTPRODUCCIÓ DE SO EN PODCAST

Com es fa la postproducció d'un podcast? En aquesta sessió observarem de prop els mitjans tècnics que fan possible l'elaboració del podcast i entendrem el procés de creació d'una peça sonora per aquest format, analitzant les diferències amb d'altres com ara la ràdio en directe o la postproducció de so per a obres audiovisuals. Ho farem de la mà de tres empreses expertes en aquest nou model d'entreteniment.
COM PUBLICAR CONTINGUT AUDIOVISUAL ALS ASSISTENTS DE VEU

L'objectiu d'aquesta sessió és el de presentar els assistents de veu com el nou paradigma per arribar a l'audiència. 

S'explicaran com funcionen; es mostraran exemples de dispositius intel·ligents a través d'alguns casos pràctics (rellotge, telèfon mòbil, altaveu i televisor); s'explicarà com publicar i mantenir el contingut desitjat; es definiran hàbits i mètriques de consum i també es respondran les preguntes que puguin plantejar els mitjans audiovisuals.
PRESENTACIÓ DE L’ESTUDI NOVES OPORTUNITATS I NÍNXOLS D’OCUPACIÓ PER A PERIODISTES

L'estudi, impulsat pel Col·legi de Periodistes de Catalunya i Barcelona Activa, ha estat elaborat per un equip d'investigadores de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna. El document analitza el mercat laboral de la comunicació a Catalunya i detecta les principals sortides professionals presents i potencial que hi ha actualment per a periodistes.
GÈNERE I MIRADA. LA NOVA GENERACIÓ DE CINEASTES CATALANES

Els darrers anys hem vist com l’aparició d’una nova onada de cineastes en femení ha trencat la tendència que es portava des de fa temps.

Què ha canviat? Quin era el sostre de vidre que ens impedia créixer? Continua essent-hi? La presència de referents que van emergir els
anys 90 ha estat clau per a aquest canvi?
METAVERS: REPTES I OPORTUNITATS PELS MITJANS AUDIOVISUALS

Què és el metavers? Per a què serveix? És quelcom real a curt-mitjà termini i que els radiodifusors i empreses de producció audiovisual hagin de considerar?

En aquesta taula rodona s’abordaran aquestes qüestions, amb l’objectiu d’aportar informació de base i de certesa als professionals del sector interessats.
LES RÀDIOS DE PROXIMITAT I LES ENTITATS DE GESTIÓ DELS DRETS DE LA PROPIETAT INTEL·LECTUAL

Els criteris de les tarifes proposades per l’Asociación de Gestión de Derechos Intelectuales (AGEDI-AIE) es van definir en el marc de les negociacions tarifàries amb l’Asociación Española de Radiodifusión
Comercial (AERC) per ràdios comercials, amb unes mínimes previsions especials per a les ràdios públiques. Quins arguments podem
 aportar per modular els criteris en la seva aplicació a les ràdios públiques?
PRESENTACIÓ DEL PROJECTE ONDA ODS
 
Aliança de més de 140 mitjans de proximitat (ràdio i televisió) per sensibilitzar la ciutadania des d’una òptica local sobre els reptes que plantegen els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), especialment la igualtat de gènere, l’emergència climàtica i la transició
ecològica del medi rural.
LLEI DE LA COMUNICACIÓ AUDIOVISUAL DE CATALUNYA

L’avantprojecte de llei en el que treballa el Govern ha prioritzat, entre d’altres, dos objectius: el foment, promoció i protecció de la llengua catalana (i aranesa) en tots els suports amb continguts audiovisuals i, d’altra banda, vol ser un referent en la defensa de la igualtat efectiva de dones i homes, l’eradicació de la violència masclista i, específicament, de la pressió estètica.
LA TRANSFORMACIÓ IIMPRESCINDIBLE DELS MITJANS. CASOS D’ÈXIT: HERALDO DE ARAGÓN I PRISA MEDIA

Assumir la transformació digital per poder arribar al màxim nombre de lectors possible amb les noves eines digitals en un món que consumeix informació a gran velocitat. Aquest és el procés que ha afrontat el diari més llegit de l’Aragó mitjançant una aposta per estructures més col·laboratives i transversals que traslladi a cada suport el contingut que el consumidor demana.
ELS MODELS DE NEGOCI DE LES OTT

En els darrers anys ens han portat canvis transcendentals. D’un ecosistema de creadors de continguts que controlava la cadena de valor de cap a peus, hem passat a un nou model on les plataformes de distribució global s’han apropiat de la relació directa amb l’usuari. En aquest escenari líquid i complex només sobreviuran els mitjans capaços d’adaptar-se a les noves regles del negoci digital.
BENVINGUDA I ACTE INAUGURAL

Amb la participació d’Alba Barnusell i Ortuño (alcaldessa de Granollers), Núria Parlón i Gil (vicepresidenta quarta i diputada de polítiques de participació, agenda 2030 i ODS de la Diputació de Barcelona), Xevi Xirgo i Teixidor (president del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC)), Oriol Duran i Torres (secretari de Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya) i Marc Melillas (conseller delegat de la Xarxa Audiovisual Local (XAL)).
Roda de premsa de presentació del MAC 2022

Amb la participació d'Alba Barnusell (alcaldessa de Granollers), Josep Maria Codina (director del Mercat Audiovisual de Catalunya), Jordi del Río (director general de Mitjans de Comunicació de la Generalitat), Josep Maria Martí (director de l’Observatori de la Ràdio a Catalunya) i Marc Melillas (conseller delegat de la Xarxa Audiovisual Local).

CLAUSURA DE LA SEGONA TROBADA DEL PODCÀSTING A CATALUNYA

En temps de confinament, molts productors i generadors de continguts van buscar noves vies de connectar amb l'audiència. Com es va gestar el podcast Los días contados? Què ha aportat la producció d'aquest podcast en les rutines de producció d'altres continguts postpandèmia? Quin és el valor personal i professional d'aquesta experiència?
KEYNOTE

Notipod Hoy o VíaPodcast recullen dia a dia tota la informació que genera l'univers del podcasting. Elaborar una fotografia sobre l'actualitat i apuntar alguns reptes de futur és l'objectiu d'aquesta keynote.
COM AMPLIAR L’AUDIÈNCIA DEL TEU PODCAST D’ESPANYA CAP A LLATINOAMÈRICA?

L'espanyol és el segon idioma més parlat al món i això és una gran oportunitat per als creadors de podcasts hispanoparlants. Des del Con Sud fins a Espanya, cada dia es produeixen centenars de milions d'escoltes. Però com aconseguir que el meu podcast l'escoltin a l'altra banda del món?
EL PODCAST COM A EINA DE COMUNICACIÓ POLÍTICA

El podcasting s'està convertint en la nova plaça pública. Una nova manera de fer política a través de l'àudio està emergent amb podcasts com La Base o Sintonías infrecuentes. Com neix la idea de fer política mitjançant el podcasting? És una manera més directa d'arribar al votant? És el podcast la nova plaça pública?
ESTRATÈGIES DE MARCA I DISTRIBUCIÓ DELS PODCASTS

Com a qualsevol altre tipus de contingut, la marca permet al podcast distingir-se en un univers on l'oferta és alta i complexa. Si definir la marca ajuda a definir el producte, dissenyar una estratègia de màrqueting implica també plantejar quina serà la distribució. L'objectiu sempre és millorar l'impacte d'un contingut que és més eficient com més homogeni és el target.
QUÈ HA SUPOSAT LA COVID-19 EN LA HISTÒRIA RECENT DEL PODCAST?

El temps de pandèmia ha modificat els hàbits de consum i la dieta mediàtica de l'audiència. En aquest àmbit, el consum de podcast s'ha incrementat a conseqüència del cansament de les pantalles. Ara bé, què passa en l'actualitat? S'ha mantingut aquesta tendència o s'ha incrementat? Ha augmentat l'oferta? Com és el consumidor/a de podcast?
SER PODCASTER: MANUAL DE SUPERVIVÈNCIA?

L'objectiu d'aquest taller és posar en valor el camí des de la idea a la producció d'un podcast. Quina infraestructura tècnica és la bàsica? Com escriure un guió?
ENREGISTRAMENT DEL PODCAST EN DIRECTE LA BASE, AMB PABLO IGLESIAS

Amb la participació de Manu Levín (guionista i col·laborador de La Base) i Sara Serrano (redactora, documentalista i i col·laboradora de La Base).
OPTIMITZA LA MONETITZACIÓ DEL TEU PODCAST COMBINANT SUBSCRIPCIONS I PUBLICITAT

La indústria del podcast està en constant evolució i mai no hi ha hagut tantes opcions de monetització com en el moment actual. És hora que analitzis quina fórmula encaixa millor amb la teva audiència. Inserir anuncis o oferir contingut exclusiu per a subscriptors? Per què no totes dues?
LA PRODUCCIÓ EXECUTIVA ALS PODCASTS: UNA MIRADA DES DE LA INDÚSTRIA SONORA

El podcast no és un contingut radiofònic, per la qual cosa el seu desenvolupament des de la creació fins al consum planteja unes característiques pròpies. Respondre a com posar el valor aquest contingut sonor i com fidelitzar a l'audiència és l'eix d'aquesta intervenció.
EL PODCAST, UN FORMAT EN FEMENÍ

En aquesta keynote es reflexionarà sobre el podcast actual: adaptació de la indústria i reptes de futur amb perspectiva de gènere.
EL PODCÀSTING TÉ VEU DE DONA

La dona ha irromput amb força en l'univers podcast com a generadora de continguts, des del vessant de la producció i direcció. Aquest interès s'ha traduït en la incorporació de noves temàtiques i noves maneres de fer, que també estan seduint a l'audiència.
ACTE D’OBERTURA DE LA SEGONA TROBADA DEL PODCÀSTING A CATALUNYA 

Carne cruda va néixer com a programa, va esdevenir secció i avui és un dels podcasts més reconeguts pel que fa al seguiment de l'actualitat, en el sentit més ampli del terme, des d'una perspectiva crítica.

Després d'una llarga trajectòria, tant del contingut com del seu creador, quin és el seu valor afegit com a podcast? Com s'afronta la producció de la informació diària des d'un mitjà que proposa una
 cocció lenta dels continguts?

AEQ

El contingut d'aquesta sessió és una aproximació als productes d'AEQ a càrrec de Nacho Olivella (gestor de comptes de la zona de Catalunya d’AEQ).

AEQ és una companyia d'èxit, que va començar a operar ara fa 40 anys, i s'ha convertit en una de les pioneres del sector audiovisual. Actualment treballa per a més de 100.000 clients de 90 països de tot el món, als quals aporta solucions senzilles a través del desenvolupament d'equips per a ràdio, televisió i multimèdia.
ABCONTROL

La MAC Sessió presenta ABcontrol, una empresa que s'incorpora per primer any a Fira Mac. 

ABcontrol es dediquen a la construcció d'interfícies de veu intel·ligents perquè les empreses puguin atraure i fidelitzar clients. Aquests també faciliten a l'audiència l'accés a continguts audiovisuals. En la MAC Sessió s'aprofundeix en el cas d'Alexa, aparell que l'empresa treballa amb les anomenades "Alexa skills".
JVC

La MAC Sessió presenta l'empresa JVC. És una de les empreses de dispositius electrònics més importants del món. 

La sessió compta amb la presència de Carlos Martínez, responsable d'Enginyeria i vendes a JVC. Durant la sessió l'empresa presenta els nous models de càmera PTZ amb audio tracking.
NEOVIDEO

La nova MAC Sessió presenta l'empresa Neovideo. Es dedica, des del 2002, a la importació i distribució de hardware i software per a la producció i postproducció de vídeo, cinema digital, broadcast i esdeveniments en streaming.

 La sessió compta amb la presència d'Albert Renú, fundador de Neovideo.

UDOL DE LLOP

La MAC Sessió presenta Udol de Llop, una empresa familiar. La seva tasca professional va dirigida cap a la difusió de la cultura catalana. N’és un exemple el documental que estan produït i que trobareu explicat en aquesta MAC Sessió, Terra d’Edom, sobre la petjada dels jueus a casa nostra. 

En la sessió es compta amb la presència de Ramon Vallès, productor titular d'Udol de Llop,  que compta amb una àmplia trajectòria professional dins del sector que es remunta als anys 70.