Una sèrie amb múltiples formats i un anime vinculat a codis QR completen el palmarès

Tot i que ja instal·lats en el 2023, el jurat del Concurs de Guions de Projectes Transmèdia GAC-MAC ha proclamat als guanyadors de l’edició corresponent a l’any 2022.
Per unanimitat dels seus membres, el treball escollit és Irisona, de Ramon Company. Es tracta d’un projecte de sèrie d’animació transmèdia enfocat a l’educació primària que cerca visibilitzar i sensibilitzar sobre les discapacitats visuals i auditives.
Les protagonistes són dues germanes orenetes amb diversitat funcional. Iris, que ha perdut la vista, i Ona, que ha perdut la capacitat auditiva. Totes dues busquen la seva mare, que les creu perdudes per engany del poderós Corb, que busca l’eterna joventut. El projecte és innovador en la forma dels capítols, que només es poden escoltar o veure, reproduint així el repte de cada personatge en la seva cerca. L’objectiu d’Irisona és el d’estimular els valors solidaris sobre el que significa el dia a dia de nens amb capacitats diferents.

Els dos projectes finalistes són, d’una banda, Estrellats, de Ben Manzanera. Una sèrie que s’expandeix en diversos formats transmèdia: microteatre, curtmetratges, una app o la websèrie documental El Somni Efímer, entre d’altres.
Els seus personatges són artistes emergents que alternen esforços i fracassos buscant el seu lloc al món. Com s’explica a la sèrie, alguns neixen amb bona estrella i altres estrellats.
L’altre projecte finalista és L’Última Terra, de Pol López Grau, un anime èpic, de màgia i d’acció, els personatges del qual també es poden sentir a través de codis QR vinculats a àudios. En ell, dues noies i un noi busquen el seu destí mitjançant un llibre misteriós que revela capacitats ocultes de les persones.

Una crida a la creativitat
El jurat d’aquesta edició ha estat conformat per Joan Bosch, professor de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna-URL; Ferran Clavell, director d’Audiència Digital de la CCMA i Daniel Resnich, guionista transmèdia i també coordinador del concurs). Els tres membres, per unanimitat, van decidir el projecte guanyador, així com les altres dues propostes finalistes.
Alhora, han fet una crida als guionistes per tal de «continuar creant projectes transmèdia per a una audiència exigent que cerca qualitat més enllà de la mitjana dels hàbits de consum que marca l’algorisme».
Una aposta pionera
El 2013 el MAC i Guionistes Associats de Catalunya (GAC) van sumar esforços per donar visibilitat a un nou format narratiu que tot just aleshores s’estava desenvolupant al nostre país, en sintonia amb el canvi d’hàbits de consum audiovisual. És així com neix la idea de crear el primer concurs transmèdia a tot l’Estat espanyol.
Des d’aleshores aquesta convocatòria ha propiciat el desenvolupament de projectes en l’àmbit de les narratives i les plataformes interconnectades. Treballs que proposen una narració a través de múltiples plataformes, en què cada element contribueix d’una manera única a crear i compartir un univers narratiu per a l’espectador.
El concurs compta amb la col·laboració de Televisió de Catalunya com a mitjà oficial.
Una trajectòria d’èxits
La convocatòria sempre s’ha caracteritzat per la maduresa i l’alt nivell qualitatiu de les propostes presentades.
Durant tota la seva trajectòria el jurat ha encertat a l’hora de distingir projectes que, un cop desenvolupats, han estat reconeguts dins i fora de les nostres fronteres i han gaudit d’una trajectòria d’èxit.
Què és un projecte transmèdia?
Els projectes transmèdia plantegen un canvi en la manera de crear històries interconnectades dins de la cultura de la convergència. Suggereixen una narració a través de múltiples plataformes en què cada element contribueix de manera única a crear i compartir un univers narratiu per a l’espectador/jugador/usuari.
Cada mitjà utilitzat contribueix de forma única a la història ampliant l’experiència de l’espectador tradicional.