L’avanç de programació presenta més d’una vintena de sessions de continguts i activitats, que culminen amb el lliurament dels Premis de Comunicació Local
El 14 de juny, Granollers acull una nova edició del mercat de la comunicació de proximitat de Catalunya que enguany acollirà sessions divulgatives sobre intel·ligència artificial (IA); noves regulacions públiques pràctiques i protocols de sostenibilitat; novetats tecnològiques i darreres tendències en la generació i distribució de continguts en formats televisiu, sonor i projectes híbrids digitals.
La novetat d’enguany serà la celebració de sessions pitchings de producció de projectes audiovisuals per a plataformes TDT, Ràdio digital, OTT i agregadors de pòdcasts, impulsades per la Xarxa Audiovisual local (XAL). La gran trobada professional del sector de la comunicació de proximitat tindrà lloc el pròxim 14 de juny a la seva seu habitual, Roca Umbert Fàbrica de les Arts de Granollers.

El programa presenta més d’una vintena de sessions de continguts, presentacions i activitats, organitzades a través de grans itineraris temàtics.



Transferència de coneixement
El MAC 2023 serà un punt d’intercanvi de coneixement sobre el present i el futur de la comunicació de proximitat.
L’interès que ha desfermat la irrupció de la intel·ligència artificial —al MAC examinada des de la seva aplicació més pràctica, a través de casos d’ús— i la creixent conscienciació pels criteris de sostenibilitat aplicats al sector audiovisual seran dos grans centres d’interès que marcaran la jornada.
La intel·ligència artificial tindrà un paper central en el certamen d’aquest any. Conscients dels reptes, dels perills i les oportunitats d’aquesta tecnologia en auge, el MAC hi dedicarà una taula rodona amb la participació d’Antonio León (CEO d’Etiqmedia), Carles Rams (CEO i cofundador d’Ebantic), Enric Riba (CMO d’Enacast), David Villarreal (productor executiu de Bah! Studios) i un representant de MyPlay. Moderarà la sessió el director d’Operacions de la XAL, Miquel Herrada.
La sostenibilitat, d’altra banda, tindrà protagonisme amb la presència d’Olivier Lupiáñez (MD & Founder Environmental Sustainability Management de K is for Knowledege), un representant de Creast, companyia madrilenya líder en aquest àmbit, i altres ponents moderats per periodista Emma Quadrada.
Producció de continguts
La creativitat i la generació de nous continguts ocuparà bona part de l’atenció. Els pitchings de televisió i ràdio en format documental, convocats des de la Xarxa Audiovisual Local, seran també un dels plats forts, i tornaran a convertir el MAC en un espai generador de continguts que nodriran, entre altres, la nova plataforma OTT la Xarxa+, en funcionament des de fa uns mesos.
També se celebrarà un pitching de pòdcasts, complementat amb dos tallers específics de realització de pòdcasts i disseny sonor, impartits per especialistes.
Punt de trobada
El MAC també vol ser un punt de trobada per a organitzacions, associacions i entitats, vinculades d’una manera o altra al fet comunicatiu. En aquesta edició el certamen acollirà la visita de representants del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació (AMIC), de la Federació de Mitjans de Comunicació Local de Catalunya (FFMCLCat), de l’Arxiu Sonor de la Ràdio a Catalunya (ASRC) i de La Fera, una ‘fàbrica’ de creació digital pels creadors catalans.
Sobresurt la presència de Francisco Asensi, assessor del Ministerio de Asuntos Económicos y Transformación Digital. Com a reputat expert en negoci i estratègia en la indústria audiovisual —especialment pel que fa a continguts immersius i nou entreteniment—, Asensi reflexionarà sobres les noves oportunitats de comercialització i explotació del contingut audiovisual local en l’àmbit digital.




D'esquerra a dreta, Francisco Asensi donarà el tret de sortida al programa amb una key note inaugural. Des d'un punt de vista més institucional, tornen al MAC Oriol Duran, secretari de Mitjans de Comunicació i Difusió, Xevi Xirgo, president del Consell de l'Audiovisual de Catalunya i Judith Colell, presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català.
El pòdcast i el món de l’àudio, protagonistes
Enguany també arriba a tercera edició de la Trobada del Podcàsting a Catalunya, de nou coordinada per l’Observatori de la Ràdio a Catalunya (GRISS-UAB). A través d’una desena de sessions es tractaran qüestions com la producció de pòdcasts professionals, els pòdcasts de proximitat, l’aposta de les marques per aquest format d’àudio, la durada dels pòdcasts o el disseny sonor.
Alguns dels convidats són professionals de referència, com José David del Pueyo, ‘Sunnepod’, creador i director de la xarxa de pòdcasts Nación Podcast; Eloi Barrera, periodista sonor de Catalunya Ràdio; Mar Abad, cofundadora i directora editorial d’El Extraordinario; Chuse Fernández, director de l’escola de ràdio de Saragossa TEA FM —que també impartirà un taller—; Xavier Martínez, director d’Arkana Media Entertainment i representants d’importants plataformes i empreses com ara Podium Podcast, Audioemotion Media o Estudios Quinto Nivel.
En aquest sentit, la sessió inaugural donarà conèixer l’experiència de Sonora, la primera plataforma d’àudio digital d’entreteniment.
Des del punt de vista més experiencial, el programa de la Trobada també inclourà dos tallers de pòdcast i, especialment, l’esmentada convocatòria de pòdcasts en format pitching, organitzada per la XAL. Així mateix, també es farà ressò del 40è aniversari de Catalunya Ràdio a través de l’emissió en directe del programa Popap, un espai conduït per la periodista Mariola Dinarès que connecta les tendències socials amb la tecnologia i que fa set anys que es manté en antena. Serà una activitat coordinada des del Clúster Audiovisual de Catalunya.



La Trobada del Podcàsting es consolida amb la seva tercera edició. Cinto Niqui (L'altra Ràdio, a Ràdio 4) i Mariola Dinarès (Popap, a Catalunya Ràdio), dues generacions de radiofonistes presents al MAC 2023.
Els clàssics del MAC segueixen
La fira empresarial del MAC, Fira MAC, tornarà a tenir un pes rellevant a la cita de Granollers. En totes les seves modalitats, tant presencials com en línia, l’àmbit de fira d’aquest any acollirà una vintena d’entitats i empreses del sector audiovisual. Se situarà, com ho fa habitualment, en una nau de 800 m2 i hi haurà espais expositius d’empreses i entitats del sector, zona de networking i zona de restauració. També comptarà amb una pantalla gegant on es reflectirà bona part del teixit empresarial del MAC 2023, amb vídeos, espots i amb presència de totes les empreses, organitzacions i mitjans vinculats a la fira.
La gala d’entrega dels Premis de la Comunicació Local, organitzats per la XAL, tornaran a posar el punt final al MAC d’aquest any. Aquests guardons estan pensats per contribuir al reconeixement del panorama comunicatiu de proximitat. S’hi contemplen set reconeixements, dividits en categories de mitjans, continguts audiovisuals i un premi a la trajectòria.

