El MAC 2021 consolida amb èxit el format híbrid

Les ganes de tornar a reunir-se i restablir el contacte físic després d’uns mesos molt difícils s’han fet paleses en el decurs del Mercat Audiovisual de Catalunya (MAC), celebrat durant aquest dimecres a Roca Umbert Fàbrica de les Arts de Granollers. La cita ha tingut lloc de manera presencial, però també s’ha pogut seguir, en gran mesura, en streaming. D’aquesta manera el MAC ha consolidat la seva aposta pel format híbrid, que barreja totes dues experiències.


Durant la jornada, s’han programat 30 sessions, amb la participació d’uns 70 ponents en quatre espais diferents del recinte. En total, han accedit al complex 443 persones durant tot el dia i de manera esponjada, del total de 536 inscrits. Cal tenir en compte que les inscripcions es van haver de tancar 24 hores abans de la celebració del MAC per no sobrepassar els límits d’aforament del 70%, dictats per la Generalitat en el marc del paquet de mesures contra la COVID-19.

Pels que van decidir veure el MAC en línia, l’organització ha fet un gran esforç tècnic per poder oferir streamings simultanis de la major part de sessions. A hores d’ara, en conjunt, els directes acumulen gairebé 1.500 reproduccions a la xarxa. Es poden veure a través del canal de vídeo del MAC. Els continguts que acumulen més visualitzacions són la presentació del hub Catalunya Media City –a càrrec del Clúster Audiovisual de Catalunya–, l’acte d’inauguració del MAC i la sessió De la ràdio escolar a la ràdio local, impartida per Comsoc-Comunicació Social.

La resta de sessions –una petita part– s’han enregistrat i seran posades a disposició ben aviat. I encara cal afegir les MAC Sessió preenregistrades. El mateix dimecres al matí se’n van publicar cinc de noves, que també es poden trobar al canal de vídeo del MAC.

Fira MAC

El MAC 2021 també ha propiciat el retorn de la presencialitat de les empreses i el model de fira tradicional. Les companyies han exposat productes i serveis i han intercanviat sensacions des dels seus espais expositius a la nau Dents de Serra, com ja és habitual.

Els expositors han remarcat expressament la valentia d’haver organitzat amb èxit una fira presencial d’aquestes característiques en un moment en què el context encara no està normalitzat. Encara més significativa és la valoració feta des de BITAM, una de les grans fires de referència del sector audiovisual, que se celebra a Madrid. Han expressat la seva satisfacció i indicat que la fira granollerina “marca un referent” i és el camí a seguir. També han tingut a l’abast l’espai El Cercle, on durant tota la jornada s’han pogut veure presentacions de caràcter més tècnic. Aquest any han participat a Fira MAC, tant en les seves modalitats presencials com no presencials, unes 40 firmes, entre empreses, organitzacions, mitjans de comunicació i centres de formació.

Fira MAC també ha comptat amb un altre reclam. La incorporació de la prova pilot del Banc de Veus de la Ràdio i Televisió de Catalunya, amb la participació de gairebé una trentena d’inscrits. Aportacions com les seves han de servir per nodrir una futura base de registres sonors a la qual podran accedir mitjans, productores o agències de publicitat.

Primera Trobada del Podcasting a Catalunya

Les sessions han girat, sobretot, al voltant de tres eixos: el periodisme mòbil (MoJo), la ràdio musical i els continguts transversals de ràdio i televisió. Especialment satisfactòria ha estat la Primera Trobada del Podcasting a Catalunya. Aquesta iniciativa, pionera en el territori català, ha acollit una desena de sessions i gairebé una trentena de convidats arribats d’arreu de la península. També ha tingut contribucions enregistrades en vídeo des dels Estats Units.

Una de les cites que ha congregat més públic ha estat la intervenció del periodista Carles Porta, que ha explicat les claus de l’èxit multiplataforma de la sèrie Crims, sobre la crònica negra catalana. A més, la trobada s’ha ubicat a la Sala Oberta del Centre d’Arts en Moviment de Roca Umbert, que s’ha incorporat aquest any al MAC per primera vegada, demostrant la versatilitat d’aquest espai.

Premis de Comunicació Local

El MAC 2021 ha culminat amb l’acte de lliurament dels Premis de Comunicació Local, organitzat per la Xarxa i traslladat al darrer moment a l’interior de la sala Nau B1 a causa d’un eventual risc de pluja.

Els premiats de l’edició de l’any passat –que no es va poder celebrar amb públic per les restriccions de la pandèmia– i els finalistes d’enguany han coincidit en una festa amb una àmplia representació dels mitjans de proximitat. L’acte ha estat presentat pels periodistes Elisenda Pineda i Oriol Carreras i també ha comptat amb la intervenció sorpresa de l’actriu Judit Martín i el músic Cesk Freixas