El premi MAC-Fantàstik Granollers viatja a França

Aquest dissabte a la nit s’ha donat a conèixer el palmarès de la 12a edició del Fantàstik, el festival de cinema fantàstic de Granollers, que des de fa sis anys compta amb el suport del Mercat Audiovisual de Catalunya.

El jurat ha atorgat el premi al millor curtmetratge —amb una dotació de 1.000 €, aportats pel MAC— a Creuse (Meantime) del francès Guillaume Scaillet.
En paraules de Víctor Esquirol, portaveu del jurat, és “una peça que ens ha encantat” i que han volgut reconèixer  pel fet de “plasmar i per posar sons al malson urbanita de quedar-nos a soles amb nosaltres mateixos”.

Per segon any consecutiu també s’ha distingit el millor curt català. En aquesta categoria s’ha imposat el ja multipremiat Sincopat de Pol Diggler, “per crear a partir d’un micro look musical infernal un ‘Black Mirror’ català que se’t queda gravat al cervell”.
Diggler, present a la sala, ha defensat el gènere fantàstic “com un espai en el qual parlar de moltes coses” i ha mostrat el seu treball com la prova que “també podem fer gènere en català”.

L’actriu valenciana Paula Usero, popular per la seva trajectòria televisiva, s’ha endut el premi a la millor interpretació pel seu treball a Mi zona de Cristian Beteta, que també ha estat el segon curt més ben valorat pel públic. En opinió del jurat, l’actriu “fa creïble una ressaca festiva que esdevé un malson”.

El reconeixement als millors efectes especials visuals i de maquillatge ha tingut un doble guanyador. D’una banda, Demon box, del canadenc Sean Wainsteim, “per crear un monstre animatronic realment aterridor” i, ex aequo, per Voyager, de l’espanyol Pablo Pagán, “perquè crea un control d’efectes molt ambiciosos”.

També per segon any ha tingut veu i vot el jurat jove, integrat per cinc granollerins —estudiants d’audiovisuals i actors—, membres de la #CridaEdison. El seu criteri ha coincidit amb el del jurat oficial i ha reconegut els mèrits de Creuse (Meantime), amb una menció especial a Gakjil de Sujin Moon, un curt d’animació de Corea del Sud sense diàlegs.

Finalment, el premi del públic ha recaigut en un curt nacional d’animació, Sandwich cat de David Fidalgo.

Terror modern i cultura popular

La 12a edició del festival granollerí s’ha celebrat entre el 21 i el 26 de novembre a la seu habitual del Cinema Edison i també a la plaça de la Porxada, en aquesta ocasió combinant els malsons fílmics amb les criatures fantàstiques de la cultura popular catalana.
En aquest sentit, la imatge del festival —obra de l’artista Laia Baldevey— ret homenatge a l’icònic Drac de Granollers, la criatura tricèfala obra de l’artista local Ramon Aumedes, que compleix tres dècades de vida, ara convertit en emblema d’aquesta edició.

El programa ha comptat amb la projecció de 8 llargmetratges, un documental, 21 curtmetratges i també activitats paral·leles —taules rodones, presentacions de llibres, activitats per als més menuts, una trobada de sketching, jocs de taula i rol…— que han atret gairebé 700 persones, “un rècord d’assistència en aquests 12 anys” segons han manifestat els organitzadors.

Enguany el jurat oficial del Fantàstik ha estat  integrat per Víctor Esquirol, Lucía Forner, Xavi Sánchez Pons i Susana Soldado. Com han comentat al final de la cerimònia, “ha estat superfàcil encertar en el nostre palmarès perquè la selecció dels organitzadors ens ha semblat realment espectacular”.

Més d’una dècada de por

La 12a edició del festival granollerí s’ha celebrat entre el 21 i el 26 de novembre a la seu habitual del Cinema Edison i també a la plaça de la Porxada, en aquesta ocasió combinant els malsons fílmics amb les criatures fantàstiques de la cultura popular catalana.
En aquest sentit, la imatge del festival —obra de l’artista Laia Baldevey— ret homenatge a l’icònic Drac de Granollers, la criatura tricèfala obra de l’artista local Ramon Aumedes, que compleix tres dècades de vida, ara convertida en emblema d’aquesta edició. 

El Fantàstik Granollers va néixer l’any 2012, amb la intenció d’aportar una proposta alternativa a la vida cultural de la ciutat. Forma part de l’associació Terror Arreu de Catalunya (TAC). Arran de l’aliança amb el Mercat Audiovisual de Catalunya, ha viscut un important salt qualitatiu i el premi és un estímul a la producció.

En aquesta dècada d’existència aquest festival de cienma de gènere ha projectat més de 65 llargmetratges i 150 curtmetratges, arribats d’arreu del món.