Intel·ligència artificial, sostenibilitat, nous Continguts i EL MÓN DE L’àudio: els eixos del MAC 2023

El MAC 2023 abordarà qüestions clau per al futur del sector: la implementació de les tecnologies d’intel·ligència artificial, les bones pràctiques en l’àmbit de la sostenibilitat i les noves dimensions del món de l’àudio. També propiciarà un retorn als orígens del certamen: acollirà dues convocatòries de documentals televisius i projectes de pòdcast.

Intel·ligència artificialsostenibilitat o el món de l’àudio. Són alguns dels eixos sobre els quals es vertebra el programa de continguts de la 24a edició del Mercat Audiovisual de Catalunya (MAC). La cita se celebrarà presencialment el 14 de juny a l’espai de Roca Umbert Fàbrica de les Arts de Granollers, encara que també es podrà gaudir de continguts relacionats amb el certamen en línia i a través de diferents formats.

Amb tots aquests ingredients, el MAC 2023 tornarà a ser una de les cites imprescindibles de la indústria audiovisual de proximitat. Amb més de dues dècades d’existència, el mercat de Granollers s’ha convertit en un espai per compatir projectesconèixer altres perfils laborals i posar-se al dia de les principals novetats del sector.

Per això, aquest any el MAC posarà sobre la taula diferents aspectes que són determinants per al present i el futur del sector. Ho són l’adaptació de les tecnologies IA a l’audiovisual, l’aplicació de pràctiques de sostenibilitat que estiguin en sintonia amb les futures regulacions o com buscar noves formes de cooperació entre tots els agents que conformen el panorama audiovisual de proximitat.

D’altra banda, Fira MAC tornarà a acollir els principals proveïdors del sector, i se sumaran al certamen les sessions de selecció de projectes de la Xarxa Audiovisual Local (XAL) per ser coproduïts i emesos per la nova plataforma OTT La Xarxa+.

ELS EIXOS DEL MAC

– INTEL·LIGÈNCIA ARTIFICIAL: El MAC donarà a conèixer aplicacions d’intel·ligència artificial desenvolupades per empreses catalanes en l’àmbit audiovisual. Igualment, es reflexionarà sobre les limitacions d’aquestes tecnologies i quin ha de ser-ne l’ús més adequat.

SOSTENIBILITAT: El MAC oferirà una visió introductòria sobre les diferents pràctiques en matèria de green shooting a través d’experts. També s’hi esbossaran les línies mestres del futur pla d’actuació sectorial.

– NOUS CONTINGUTS: La Xarxa Audiovisual Local (XAL) ha fet públiques dues convocatòries per finançar continguts televisius i sonors. Els projectes es presentaran en format de pitchings durant la jornada i, en acabar, se n’anunciaran els guanyadors. La iniciativa és oberta a mitjans, productores i professionals del territori.

EL MÓN DE L’ÀUDIO: L’Observatori de la Ràdio a Catalunya (GRISS-UAB) i el MAC es tornen a aliar per presentar la tercera Trobada del Podcàsting a Catalunya. En aquest marc, s’oferiran tallers sobre disseny i producció de continguts de ficció sonora i hi haurà ponències sobre com articular estratègies eficients en la creació, distribució i explotació de continguts digitals. Per primera vegada, el MAC acollirà una sessió de presentacions en format pitching especialitzada en el podcast.


El MAC, punt de trobada del sector audiovisual

Com és habitual, el certamen acollirà presentacions d’entitats claus del sector. A banda d’activitat de la XAL, al MAC 2023 se celebraran sessions dissenyades pel Consell de l’Audiovisual de Catalunya, el Clúster Audiovisual de Catalunya, la Federació de Mitjans de Comunicació Locals de Catalunya (FMCLcat) o l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació (AMIC), entre d’altres, i es presentaran noves associacions representants del món audiovisual català. També es faran públics projectes impulsats per diferents universitats del país.

El MAC 2023 allargarà un any més els seus clàssics. Ho són Fira MAC, l’àmbit de fira dedicat a les empreses i entitats proveïdores del món de la comunicació de proximitat, que ocuparà una nau de 800 m2. I també s’hi tornarà a celebrar la cerimònia de lliurament dels Premis de la Comunicació Local, organitzats per la XAL i que ofereixen reconeixements professionals en set categories, amb una dotació global de 10.500 €. Tot plegat, dins les instal·lacions de Roca Umbert Fàbrica de les Arts de Granollers.

EL MAC està organitzat per l’Ajuntament de Granollers, a través de Roca Umbert Fàbrica de les Arts; la Diputació de Barcelona, a través de la Xarxa de Comunicació Local i la Generalitat de Catalunya. El programa d’activitats està elaborat per una Comissió de Continguts formada per la Xarxa de Comunicació Local, l’Observatori de la Ràdio a Catalunya (GRISS-UAB),el Clúster Audiovisual de Catalunya i el mateix MAC.