Dos dels projectes premiats ja han iniciat el seu recorregut en diferents plataformes.

Ja es coneixen els guanyadors de la novena edició del Concurs de Guió de Projectes Transmèdia GAC-MAC, convocat pel Mercat Audiovisual de Catalunya i Guionistes Associats de Catalunya.
El projecte premiat enguany és Les bestioles del jardí de Gemma Armengol Morell, una sèrie d’animació que també incorpora jocs interactius amb il·lustracions d’Òscar Julve per promoure l’acceptació de la diferència en nens d’edat preescolar. El jurat ha valorat els valors que transmet aquesta proposta d’expansió d’un univers encantador amb uns personatges entranyables, fet pel qual ha rebut la dotació econòmica de 2.000€ per part del MAC per contribuir en el futur desenvolupament del projecte.
El personatge principal de Les bestioles del jardí és l’Antonieta, una marieta que es diferencia de la resta per ser groga i no vermella. Aquesta s’accepta com a diferent i s’enfronta a aventures on ha de resoldre problemes de convivència amb la resta d’insectes i animals amb qui conviu. El projecte inclou solucions que resulten educatives pels infants i els aporten una mirada inclusiva i d’acceptació de l’altre.


Els dos projectes finalistes, dotats amb el premi de suport del Disseny de Producció i una assessoria de guió de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna-URL, han estat Ànima salvatge de Marta Rius i Sóc fotògraf! d’Ángel Jiménez.
El primer és un projecte transmèdia que va néixer arran del treball discogràfic de títol homònim de la cantautora de la Garrotxa Marta Rius. El fil narratiu es basa en una websèrie que ficcionalitza el procés d’enregistrament d’aquest treball, alhora que segueix la gira de la intèrpret, que es troba amb una crisi existencial en la recerca de consolidar el projecte artístic. Els dubtes, les situacions absurdes i els drames quotidians són la base emocional que dona vida a les cançons entre escenaris i camerinos.
La interactivitat de l’usuari amb el projecte es realitza mitjançant una pàgina web on es poden escoltar les cançons de l’àlbum i interactuar amb les xarxes socials.

El segon projecte finalista, Sóc fotògraf!, és una sèrie d’animació amb jocs fora de línia que utilitza el mòbil i la realitat augmentada. Es dirigeix a un públic infantil per desenvolupar les capacitats artístiques dels infants a través de la fotografia, on ells seran capaços de fer un viatge virtual pels llocs més emblemàtics del món.

Veredicte per unanimitat
El jurat d’aquesta edició ha estat integrat per Joan Bosch (coordinador del MiLAB i professor de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna-URL), Ferran Clavell (director d’Audiència Digital a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals) i Daniel Resnich (guionista transmèdia i coordinador del concurs). Els tres membres, per unanimitat, van decidir el projecte guanyador, així com les altres dues propostes finalistes.
Una aposta pionera
El 2013 el MAC i el GAC van sumar esforços per donar visibilitat a un nou format narratiu que tot just aleshores s’estava desenvolupant al nostre país, en sintonia amb el canvi d’hàbits de consum audiovisual. És així com neix la idea de crear el primer concurs transmèdia a tot l’Estat espanyol.
Des d’aleshores aquesta convocatòria ha propiciat el desenvolupament de projectes en l’àmbit de les narratives i les plataformes interconnectades. Treballs que proposen una narració a través de múltiples plataformes, en què cada element contribueix d’una manera única a crear i compartir un univers narratiu per a l’espectador.
El concurs compta amb la col·laboració de Televisió de Catalunya com a mitjà oficial.
Una trajectòria d’èxits
La convocatòria sempre s’ha caracteritzat per la maduresa i l’alt nivell qualitatiu de les propostes presentades.
Durant tota la seva trajectòria el jurat ha encertat a l’hora de distingir projectes que, un cop desenvolupats, han estat reconeguts dins i fora de les nostres fronteres i han gaudit d’una trajectòria d’èxit.
Què és un projecte transmèdia?
Els projectes transmèdia plantegen un canvi en la manera de crear històries interconnectades dins de la cultura de la convergència. Proposen una narració a través de múltiples plataformes en què cada element contribueix de manera única a crear i compartir un univers narratiu per a l’espectador/jugador/usuari.
Cada mitjà utilitzat contribueix de forma única a la història ampliant l’experiència de l’espectador tradicional.
El concurs compta amb la col·laboració de Televisió de Catalunya com a mitjà oficial.