El premi Fantàstik-MAC avala la trajectòria ascendent del valencià Jorge Yúdice

El premi al millor curtmetratge en català distingeix La masia, del vallesà Víctor Català


El premi Fantàstik-MAC 2022 —amb una dotació de 1.000 €, aportats pel Mercat Audiovisual de Catalunya—, ja té propietari. Dissabte a la nit es va celebrar l’acte de lliurament al Cinema Edison, en el marc de l’11a edició del festival Fantàstik Granollers, consagrat al cinema de gènere.

El guardó al millor curtmetratge ha recaigut en Pisanka de Jorge Yúdice, “per aconseguir la màxima tensió amb molt pocs ingredients”. La peça, de 16 minuts de durada i ja presentada —i premiada— a altres festivals, està protagonitzada per les actrius Marta Bayarri i Betsy Túrnez, dues amigues que descobreixen que tenen un passat fosc en comú. 

El curt ha estat escrit, dirigit i produït pel cineasta valencià, graduat en direcció cinematogràfica a l’ESCAC i que actualment està preparant el salt al llargmetratge. La seva filmografia inclou el docuficció Llums (2011) per a TV3 i els curtmetratges Simetría (2011), Bus Story (2016) i Cocodrilo (2019), tots tres amb centenars de seleccions a festivals i multitud de premis nacionals i internacionals. Aquest darrer va ser estrenat a la Berlinale 2019 i va obtenir una candidatura als premis Goya 2020.

El jurat també ha atorgat quatre premis més. El de millor direcció per a Daniel Padró per Psicario; el de millor interpretació per Marta Bayarri i Betsy Túrnez, ex aequo, per Pisanka i el de millors efectes especials per a Luna  del barceloní Daniel Muñoz Caneiro, qui va agrair la dedicació del seu equip en un treball “fet amb molt d’amor, amb molta dedicació i molt de temps”. El vot del públic va anar a parar a For Pete’s Sake! , de l’actor, cineasta i escriptor hispano-britànic Gerald B. Fillmore.

Enguany, com a novetat, s’ha creat una nova categoria, la del millor curtmetratge en català, que ha distingit al realitzador i director de fotografia vallesà Víctor Català, per La masia. També graduat a l’ESCAC, Català combina els treballs de ficció amb els espots, videoclips i altres formats. En rebre el guardó ha explicat que és un incondicional del festival, “pràcticament des del seu inici. M’agrada venir, és un festival collonut i veure’l créixer i tenir avui la sala plena és un orgull”.

En la seva peça la jove Helga passa uns dies amb els seus avis, a qui fa anys que no veu, dos vells sinistres que viuen en una enorme masia perduda enmig del no-res. La veterana actriu Mont Plans interpreta el paper femení.

Aquest any el jurat oficial ha estat constituït per David Casademunt, director i guionista de la pel·lícula El PáramoHugo Cobo, director del Fantboi, el festival de cinema fantàstic de Sant Boi; Glòria Fernández, coordinadora de la plataforma CineAsia i Sabina Pujol, programadora del B-Retina, el Festival de Cinema de Sèrie B de Cornellà. Tots quatre han hagut de deliberar sobre 17 treballs/curts finalistes dels més de 500 títols que s’han presentat a la convocatòria.
També com a novetat s’ha estrenat un jurat jove, integrat per cinc granollerins —estudiants d’audiovisuals i actors—, que han atorgat un premi al millor curtmetratge. Segons el seu criteri, el vencedor ha estat Phlegm, del suís Jan-David Bolt, “per la bona execució en un temps tan limitat i pel subtext del missatge que planteja el curt”. Amb una durada de només sis minuts, ha estat seleccionat a diversos certàmens internacionals.

Més d’una dècada de por

El Fantàstik Granollers va néixer l’any 2012, amb la intenció d’aportar una proposta alternativa a la vida cultural de la ciutat. Forma part de l’associació Terror Arreu de Catalunya (TAC). Arran de l’aliança amb el Mercat Audiovisual de Catalunya, ha viscut un important salt qualitatiu i el premi és un estímul a la producció.

En aquesta dècada d’existència el festival ha projectat més de 65 llargmetratges i 150 curtmetratges, arribats d’arreu del món.